22 mei De kweekvleeskwestie, van het lab naar het schap?
Kom naar ‘De Kweekvlees-kwestie’ in NEMO op 22 mei en praat mee over beloftes en bedenkingen rond de nieuwe generatie diervriendelijke en klimaatbestendige levensmiddelen.
Onze veestapel moet drastisch worden ingekrompen, anders halen we onze Parijse klimaatdoelen nooit, zegt de Raad voor de Leefomgeving (april 2018). Maar lang niet iedereen zal vegetariër worden. Kweekvlees was ooit een ‘wild idee’, maar inmiddels komen er wereldwijd steeds meer dierlijke eiwitten uit het lab. Nederland zou een voorloper kunnen worden in deze nieuwe ‘cellular agriculture’, maar kiest daar voorlopig niet voor.
‘Zonde’, zeggen activisten. Kweekvlees kan heel snel een duurzaam en diervriendelijk alternatief worden voor het vlees dat we nu eten. Er zijn bedrijven die het kunnen produceren tegen redelijke prijzen; er zijn consumenten die het graag willen kopen; er zijn horeca-ondernemers die het op de kaart willen zetten. Juist om CO2-uitstoot en dierenleed te beperken.
Hoewel Nederland aan de wieg stond van deze ontwikkeling, ziet het er echter niet naar uit dat kweekvlees hier snel op de markt gaat komen. De huidige regelgeving maakt consumptie van kweekvlees op dit moment praktisch onmogelijk en het kabinet deinst ervoor terug om hierin verandering te brengen. De vorige Minister van VWS Edith Schippers schreef nog aan de kamer dat ze wil ‘inzetten op het ontwikkelen van alternatieve eiwitbronnen zoals peulvruchten, wieren, algen, insecten en kweekvlees. Dit kan op termijn een belangrijke bijdrage leveren aan de mondiale voedselvoorziening en een verlaging van de milieudruk opleveren.’
Maar dat was het vorige kabinet. Inmiddels houdt de overheid de voet op de rem: geen ontheffing voor markt-experimenten en actieve opsporing van geïmporteerd kweekvlees door de Voedsel- en Warenautoriteit. Ondertussen bereidt futuristenplatform NextNature een petitie voor waarin zij vragen om een versnelde introductie van kweekvlees in Nederland.
Op 22 mei bespreken we de kweekvleeskwestie van alle kanten met zoveel mogelijk betrokken partijen waaronder kweekvleesproducenten, wetenschappers, beleidsmakers, koks, vegetariërs en de vlees-sector. Aan de hand van een preview van een uitzending van VPRO’s Tegenlicht gaan we in debat onder leiding van Marijn Frank (Keuringsdienst van Waarde; de documentaire Vleesverlangen). Sprekers zijn onder andere:
- Koert van Mensvoort (NextNatureNetwork, o.a. bedenker van het Kweekvleeskookboek) over de petitie voor versneld invoeren van kweekvlees in Nederland;
- Kristopher Gasteratos (uit de VS, president van de Cellular AgricultureSociety) over de nieuwe ‘labvoedsel’-sector;
- Dé van de Riet (woordvoerder Centrale Organisatie voor de Vleessector) over de reactie van de vleessector op kweekvlees;
- Rob van Hattum (VPRO Tegenlicht, NEMO Science Museum) over zijn keuzes bij het maken van ‘De Vleeskwekers’, de documentaire die Tegenlicht op 27 mei uitzendt.
- Het programma wordt verder uitgebreid met mogelijke sprekers die de huidige beleidscontext (met name de Novelfood-richtlijn) toelichten: wat maakt marktintroductie van kweekvlees (of ander innovatief voedsel) zo ingewikkeld?
Wanneer: Dinsdag 22 mei 2018
Tijd: 14:00-16:30 uur (inloop va. 13:30 uur; aansluitend borrel)
Waar: NEMO Science Museum, Oosterdok 2, Amsterdam
Deelname aan deze bijeenkomst is gratis! Er zullen vertegenwoordigers van pers en media aanwezig zijn.
Aanmelden voor deze bijeenkomt gaat via deze link.