VPRO Tegenlicht – Vleeskwekers

 

De publieke belangstelling voor kweekvlees is in Nederland groot, maar de mogelijkheid om het ook in Nederland op de markt te brengen blijkt vooralsnog zeer ingewikkeld. Missen we de boot?

Jaarlijks worden zeker 50 miljard dieren geslacht om aan ons verlangen naar vlees te voldoen. Bijna een vijfde van de CO2-uitstoot op aarde is afkomstig uit die veeteelt. Het blijkt uiterst lastig om minder vlees te gaan eten: veel mensen vinden vlees gewoon lekker en de mondiale vraag ernaar neemt nog steeds toe. Dat was voor ondernemer en kweekvleespionier Willem van Eelen de reden om ‘in vitro vlees’ te bedenken. Na zijn overlijden kreeg dochter Ira vorig jaar een telefoontje uit Silicon Valley. CEO Josh Tetrick van het jonge bedrijf Just nodigde haar uit om kweekvlees te komen eten in de keuken van hun laboratorium in San Francisco. Het bedrijf kocht de patenten van haar vader en staat nu in de startblokken om daadwerkelijk kweekvlees te gaan produceren en verkopen.

Maar het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport beschouwt kweekvlees als een zogenoemd ‘novelfood’ en vertraagt hiermee de introductie van kweekvlees. Met deze weerstand wordt het veranderen van onze mondiale vleesproductie- en consumptie een race tegen de klimaatklok.

Daar staat tegenover dat vlees uit opgekweekte stamcellen ultiem duurzaam is, en dat er voor de productie minder grond, water en energie nodig is. Ook is het volkomen voedselveilig volgens de makers en hoeven er geen dieren voor te worden geslacht.

Kortom: kweekvlees is werkelijkheid. Het is er en we kunnen het maken. De vraag is: willen we het ook?

Bron: https://www.vpro.nl/
Regie: Rob van Hattum